Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Mad og måltider

Mad og måltider i Børnehaven Kernehuset, Ærø Kommune

Sund, velsmagende mad og gode måltidsoplevelser er med til at give børnene i Kernehuset appetit på en god dag med leg og læring. Ærø Kommune har besluttet, at der er gratis madordning hos os. Det betyder, at der serveres mad og drikke gennem hele børnehavedagen. Børnekokken planlægger, indkøber og forarbejder - alt sammen efter anbefalinger fra fødevarestyrelsen.

Økologi: Kernehuset har et økologisk spisemærke i Guld. Det betyder at 90 til 100 % af råvareindkøbene er økologiske.
 

Mad og drikke til hele dagen
Morgenmad (til de børn der kommer tidligt og ikke har spist hjemmefra) 6.30 til 8.00.
Havregrød, havregryn, rosiner, letmælk og frugt/grønt. 

Frokost 11 til 11.45 : Varierende menu, indeholdende:
Køddag, smør selv (brød, pålæg, grønt/frugt), suppe/grøddag, fiskedag, vegetardag.

Eftermiddagsmåltid 14 til 15:
Varierende menu hver uge for eksempel grød, mælkeprodukter, æggeretter, brød, frugt og grønt. Der tilbydes mælk og vand.

Dagen igennem er der postevand tilgængeligt i køkkenområdet.

Menuplan hænger på døren til orientering, hver uge.

Der æltes dej til brødGrøntsagerFriskbagt brødBilledet viser æltning af dej, snittede grøntsager og nybagt brød.

Noget om maden
Alt brød er forarbejdet fra bunden med økologiske råvarer. Der arbejdes med surdej og æblesur (også en surdej).

Vi bestræber os på at lave maden fra bunden med friske råvarer. Børnene bliver løbende præsenteret for nye retter samt råvare-typer.

Vi begrænser madens indhold af salt og sukker.

Det særlige: Når børnene har fødselsdag, får de mulighed for at vælge en personlig fødselsdagsmenu. Der kan deles ud ved fødselsdag: Popcorn, boller, rosiner, frugt/grønt. Dette aftales med personalet.

Bål mad: Vi laver mad på bål ved forskellige lejligheder. Vi har en fast båldag hver måned og i den forbindelse deltager børnene i planlægningen, indkøbet og forarbejdningen af råvarerne.

Natur/tur dage: På dage hvor børnene skal ud af huset er der smurt madpakker med brød grønt/frugt. I naturstedet "Stalden", er der bålplads og mulighed for at lave bålmad.

Fødselsdag i børnehavenBilledet viser en flagranke der er hængt op

Respekt og mangfoldighed
I Kernehuset skal alle børn have lige mulighed for at spise sig mætte i et sundt og næringsrigt måltid. Der udvises særlige hensyn til børn med allergi og lignende. Forældre kan efter religiøs overbevisning fravælge bestemte fødevarer for deres børn.

Vi har god erfaring med at lave kulturprojekter, hvor forældre med anden kulturel baggrund er deltagende i planlægning og forarbejdning af maden. Det giver mulighed for et indblik i en alsidig madkultur og gensidig forståelse for forskellige kulturer.

Rammerne om det gode måltid
Vores vision er at børnene:

  • Oplever madglæde 
  • Smager på forskelligt mad, også det de ikke kender
  • Er nysgerrige og modige i forhold til ny smag og konsistens
  • Bliver mætte
  • Får berigende sanseindtryk. Lugt, syn og smag.
  • Oplever en rar atmosfære under måltidet
  • Øver sig på at være selvhjulpne før, under og efter måltidet
     

Måltidspædagogik
Vi samtaler om den mad der spises. Hvordan smager den og hvor kommer den fra? Vi taler om hvornår man er mæt og hvordan det føles når maven er fuld. Vi øver gode vaner for eksempel at dele med andre, så alle får mulighed for at smage. At hjælpe hinanden ved bordet med at sende vand og mad rundt. At der er ro til samtaler omkring bordet.

Vi laver æblesaft af æblerneBilledet viser en bunke røde æbler og børn der skærer æbler over.

Børnenes deltagelse
Menuen hænger på hoveddøren, således at forældre kan samtale med børnene om dagens menu. Køkkenet er åbent, så børnene kan følge med i børnekokkens arbejde og dufte maden. Det aftales med børnekokken når børnene inddrages i forarbejdning af for eksempel grønsager, skrælle og snitteopgaver. Når vi laver bålmad er børnene inddraget i indkøb og fremstilling af maden.